Situatieschets

De eigenaren van Hugo zijn, door ernstige en langdurige ziekte binnen het gezin, voor een onmogelijke keuze komen te staan. Door de vele ziekenhuisbezoeken kunnen zij Hugo niet meer de zorg en aandacht geven die zij hem zo graag zouden willen blijven geven. Daarom hebben zij na lang aarzelen de knop doorgehakt en Hugo aangemeld voor herplaatsing.

Het gezin van Hugo bestaat uit vader, moeder en 5 kinderen in de leeftijd van 15 tot 21 jaar. Bij thuiskomst van de gezinsleden reageert Hugo blij maar rustig, vooral wanneer dit op vaste, voorspelbare momenten is en na korte afwezigheid. Vroeger was hij hierin wel drukker en meer springerig. Bij langere afwezigheid reageert Hugo nog wel drukker wanneer de gezinsleden weer thuis komen. Gaan de gezinsleden weg, dan regeert Hugo afwachtend en wat nerveus. Hij gaat dan piepen en blaffen, maar meestal stopt dit weer snel. 

Wanneer er bezoek komt kan Hugo aardig blaffen, dit gebeurt vooral bij onbekend bezoek en bij mannen méér dan bij vrouwen. Hugo gaat in de bench wanneer er bezoek komt en wanneer hij na een tijdje rustig is geworden mag hij er weer uit. Zolang het bezoek blijft, is Hugo alert, maar wel rustig. Wanneer het bezoek vertrekt blijft Hugo rustig, hij vindt het bezoek dan niet meer zo interessant.

Hugo mag graag spelen met zijn eigenaren, maar vindt het toch wel lastig om te accepteren dat zij bepalen wanneer het spel begint en wanneer het eindigt. Wanneer dit niet met zijn eigen planning overeenkomt, gaat hij zitten staren in de hoop dat er toch iemand met hem gaat spelen. Met speeltjes speelt Hugo niet veel meer, hij beleeft daar in z'n eentje weinig plezier aan. Met het gezin natuurlijk des te meer. Het enige waarmee Hugo zich lang kan vermaken is met kauwbotten.

Naar andere honden toe is Hugo afwachtend, spelen doet hij eigenlijk alleen met een paar vaste speelkameraadjes, met wie hij gelijkwaardig kan spelen en rennen. Wanneer andere honden blijven aandringen om te spelen en Hugo daar geen zin in heeft, of wanneer andere honden te opdringerig zijn, kan hij ook naar hen uitvallen. Daarnaast zijn er enkele reuen in de buurt die Hugo z'n goedkeuring sowieso niet kunnen gedragen. Omdat Hugo nogal jaloers en beschermend kan reageren wanneer zijn eigenaren andere honden aandacht geven in zijn bijzijn, wordt voorkomen dat zo'n situatie zich voordoet.

Hugo is wantrouwend naar andere mensen, vooral naar mensen zonder hond en naar mensen met afwijkende kleding. Hij kan naar hun hand happen, zelfs als zijn eigenaren al een tijdje met die mensen hebben staan praten. Ook valt hij uit naar tegemoetkomende wandelaars, hardlopers of fietsers. Vanwege zijn onvoorspelbaarheid laten zijn eigenaren hem alleen los lopen met een muilkorf. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en ontspanning bij zijn eigenaren en zij hopen dit ook op Hugo over te brengen. We willen er nadrukkelijk bij vermelden dat Hugo nog nooit iemand heeft gebeten. Tijdens het wandelen wil Hugo het liefst alles in de gaten houden, daar is hij continu mee bezig. Hij scant de omgeving op wandelaars, fietsers, hardlopers, honden en konijnen. Hugo luistert meestal goed, maar wanneer hij eenmaal heeft besloten ergens op af te gaan, dan gáát hij ook. De muilkorf zorgt er dan voor dat er niets kan gebeuren.

Van kleine kinderen wordt Hugo nerveus, hij kan niet goed tegen de geluiden en de onvoorspelbaarheid die kleine kinderen met zich meebrengen. Hugo kan goed met grote kinderen overweg, net de kinderen in het eigen gezin speelt en knuffelt hij graag. Aan vriendjes en vriendinnetjes zal Hugo eerst even moeten wennen, maar wanneer zij vaker over de vloer komen, zal hij ze prima accepteren. Op dit moment woont Hugo samen met een kat, hij en de kat laten elkaar in hun waarde. We zien geen reden waarom dit bij een nieuwe kat - na een periode van gewenning - tot problemen zou kunnen leiden.

Hugo raakt snel overprikkeld en zijn eigenaren doen hun best om hem daar pro-actief tegen te beschermen. Een rustige, overzichtelijke omgeving zonder kleine kinderen zou voor Hugo een prima plek zijn. Hugo heeft puppycursus, gehoorzaamheidstraining en speurtraining gevolgd.

Identificatie & Registratie

Hugo beschikt niet over een FCI-stamboom maar is wel gechipt. De herkomst van de ouders van Hugo is bekend.

Plaatsingsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder Hugo zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenaren bepaald. Uiteraard zoeken zij een plek voor hem die minstens net zo goed is als die zij hem tot voor kort hebben kunnen geven. 

Heeft u interesse in Hugo?

Heeft u op basis van bovenstaand verhaal interesse in Hugo? En bent u er van overtuigd dat u hem verder kunt begeleiden in zijn onzekerheid en prikkelbaarheid? Dan verzoeken wij u om het Reactieformulier Herplaatsing in te vullen en zo uitgebreid mogelijk aan te geven wat uw ervaring is en wat u Hugo allemaal kunt bieden. Hoewel de situatie waarin Hugo en zijn gezin momenteel zitten niet optimaal is en Hugo gebaat is bij een vlotte herplaatsing, zal de herplaatsingsprocedure net als anders met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden uitgevoerd. 

Entlebucher reu Hugo (19-09-2017) is voor herplaatsing beschikbaar 

Entlebucher reu Hugo (19-09-2017) is voor herplaatsing beschikbaar

Entlebucher reu Hugo (19-09-2017) is voor herplaatsing beschikbaar

Entlebucher reu Hugo (19-09-2017) is voor herplaatsing beschikbaar

Entlebucher reu Hugo (19-09-2017) is voor herplaatsing beschikbaar

Koop een Benno-boek en steun onze stichting!

Speciaal voor alle Berner-liefhebbers vragen wij jullie aandacht voor een uniek aanbod: in overleg met schrijfster Hermien Stok mogen wij als stichting de boeken van Benno de Berner te koop aanbieden. De verkoopprijs per boek bedraagt € 13,95 excl. verzendkosten en van elk boek dat via de stichting wordt verkocht, doneert Hermien maar liefst € 2,50 aan de stichting!

EXTRA: Hermien signeert alle boeken die via de stichting worden verkocht en wanneer je de boeken aan iemand cadeau wilt geven voor een speciale gelegenheid, dan is het zelfs mogelijk om er een persoonlijke opmerking/boodschap aan toe te voegen!

Een unieke kans dus om deze Berner-boeken te kunnen kopen! U kunt uw bestelling aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar: onze stichting

Benno het Bernertje

Benno het Bernertje

Benno de boevenvanger

Benno de boevenvanger

Benno en de hondendieven

Benno en de hondendieven

Benno op vakantie

Benno op vakantie

Benno en Sjanske

Benno en Sjanske