Situatieschets

Nelson is opgegroeid in een gezin dat bestaat uit vader, moeder en een zoontje van momenteel 1 jaar. Vader heeft van huis uit geen ervaring met honden, moeder wel.

Op de dagen dat de eigenaren werken blijft Nelson alleen thuis, soms binnen maar - afhankelijk van het weer - soms ook in een buitenverblijf. Omdat Nelson dan veel slaapt geeft dat geen problemen. Op de dagen dat de eigenaren thuis zijn is Nelson altijd bij hen in de buurt en loopt hij hen ook veel achterna.

Bij thuiskomst van de eigenaren reageert Nelson blij, maar druk/springerig. Hij wil dan het liefst zo snel mogelijk spelen. Bij vertrek van de eigenaren blijft hij rustig, wanneer ze via hun woning vertrekken. Vertrekken ze via de tuin dan loopt Nelson soms luid blaffend mee tot aan de poort.

Als er bezoek komt reageert Nelson ook blij maar druk/springerig. Hij blaft heel hard, ook al zijn het mensen die vaker langskomen en die hij dus in principe wel kent. Het liefst wil hij hen daarna verleiden tot een balspelletje. Als dat lukt, is hij helemaal blij. Als dat niet lukt, blijft hij gewoon wat langer volhouden. Tijdens bezoek blijft Nelson vaak onrustig/zenuwachtig rondlopen. Als er bezoek komt zetten de eigenaren Nelson daarom vaak apart, anders ervaart hij teveel stress. Als het bezoek vertrekt blijft Nelson rustig. Wel kan hij wat zenuwachtig rondlopen, maar hij doet verder niets richting visite.

Qua huishoudelijke apparaten reageert Nelson op de stofzuiger, deze beschouwt hij als vijand. Dat geldt ook voor de deurbel, de grasmaaier en de bezem. Andere apparaten zijn voor Nelson geen probleem.

Nelson speelt graag met zijn eigenaren. Hij komt allerlei speelgoed (liefst ballen) brengen en is zeer gefocust/volhoudend tot dit wordt weggegooid. Hij gaat het halen, brengt het terug en legt het voor de voeten neer. In afwachting van de volgende ronde. Dit kan hij eindeloos volhouden. Nelson kan ook prima alleen spelen met speelgoed, liefst met een balletje: hij springt dan met zijn voorpoten op het balletje zodat dit wegspringt waarna hij het zelf weer ophaalt. Met andere honden speelt Nelson zelden. In de omgeving lopen weinig honden los. Wel speelt Nelson af en toe met een Viszla die in de buurt woont, ze rennen dan samen heel hard of stoeien samen.

Nelson vertoon in principe geen uitvalgedrag naar mensen toe. Maar als hij door stress overprikkeld is geraakt of als het schemerig/donker is, durft hij wel te blaffen naar mensen. In zijn pubertijd heeft Nelson in situaties van overprikkeling wel eens gehapt. Wielrenners en mountainbikers en soms joggers kunnen wel een trigger zijn voor Nelson. Naar andere honden valt Nelson in principe niet uit. Bij het wandelen komen komen de eigenaren sowieso weinig andere honden tegen en houden ze afstand omdat Nelson aangelijnd is. Als andere reuen te dichtbij komen kunnen ze wél een trigger vormen tot uitvalgedrag. Naar kleinere honden reageert Nelson sowieso niet. Buiten heeft Nelson vooral aandacht voor de omgeving. Hij loopt vooral veel te snuffelen en heeft daarbij aandacht voor zijn eigenaren, voor andere mensen en voor honden. Hij is heel alert. Indien Nelson los loopt, verliest hij zijn eigenaren niet uit het oog.

Het is niet bekend of Nelson bij katten kan. Hij vindt ze erg interessant, maar meestal ziet hij ze helemaal niet omdat hij veel te druk is met snuffelen. Zelf hebben de eigenaren geen katten. Nelson kan niet goed omgaan met kleine kinderen. Hij doet ze weliswaar niets, maar kan geen rust vinden waardoor zijn stressnivo in aanwezigheid van kleine kinderen continu te hoog is. Of hij met grotere kinderen kan is niet bekend.

Nelson kan prima mee in de auto, hij blijft rustig liggen en kan ook prima even oppassen in de auto als de eigenaren bijvoorbeeld even boodschappen moeten doen. Omdat Nelson een behoorlijke schrokop is, krijgt hij zijn brokken regelmatig in de tuin, zodat hij ze zelf kan zoeken tussen het gras. Anders is de voerbak zó leeg.

Nelson heeft een basistraining op de hondenschool gevolgd, waarna er met een privé-trainer verder aan zijn gedrag is gewerkt.

Identificatie & Registratie

Nelson beschikt over een FCI-stamboom en is gechipt.

Reden van herplaatsing

Sinds de komst van de baby merken de eigenaren dat Nelson permanent te veel stress ervaart. Hij kwam sowieso al moeilijk tot rust als er beweging was in huis (erg prikkelgevoelig, al van pups af aan) en dat is sinds de komst van de baby helemaal onmogelijk geworden. Hij loopt heel de dag achter iedereen aan, is zenuwachtig en laat veel stress-signalen zien. Hij is moe en overprikkeld. Dit maakt dat zijn gedrag tijdens bijvoorbeeld wandelingen ook verslechtert: hij is nu meer blafferig, valt uit naar wielrenners en joggers, is moeilijker te begrenzen.. Nelson heeft een betere balans nodig tussen activiteit (wandelen, spelen, werken) en rust. Maar wat vooral voor Nelson van belang is, is dat hij bij iemand terecht komt die deze balans voor hem bewaakt en die vanuit de eigen woon- en leefsituatie maar ook vanuit ervaring met honden de prikkels beter voor Nelson kan doseren.

Bij een betere verdeling van activiteit en rust en een betere dosering van prikkels schatten wij in dat Nelson weer een gezellige huishond kan worden, die ook zeker graag met zijn eigenaren knuffelt. 

Plaatsingsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder Nelson zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenaren bepaald. Daarbij zullen wij als stichting een adviserende rol uitoefenen. Bij voorkeur plaatsen we Nelson bij eigenaren die al ervaring hebben met het ras. Nelson wordt niet geplaatst in een gezin met jonge kinderen, of bij mensen waar vaak jonge kinderen over de vloer komen. Voor Nelson is het belangrijk dat zijn nieuwe omgeving rustig en controleerbaar is en dat zijn nieuwe eigenaren hem verder kunnen begeleiden in het omgaan met prikkels. 

Heeft u interesse in Nelson?

Heeft u op basis van bovenstaand verhaal interesse in Nelson? En bent u er van overtuigd dat u hem verder kunt begeleiden in zijn groei naar een rustig en stabiel leven? Dan komen wij graag met u in contact en verzoeken wij u om het Reactieformulier Herplaatsing in te vullen, zo uitgebreid mogelijk aan te geven wat uw ervaring met Entlebuchers is en wat u Nelson allemaal kunt bieden. 

 Entlebucher reu Nelson (16-10-2018) is beschikbaar voor herplaatsing

 Entlebucher reu Nelson (16-10-2018) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Nelson (16-10-2018) is beschikbaar voor herplaatsing 

Entlebucher reu Nelson (16-10-2018) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Nelson (16-10-2018) is beschikbaar voor herplaatsing

Koop een Benno-boek en steun onze stichting!

Speciaal voor alle Berner-liefhebbers vragen wij jullie aandacht voor een uniek aanbod: in overleg met schrijfster Hermien Stok mogen wij als stichting de boeken van Benno de Berner te koop aanbieden. De verkoopprijs per boek bedraagt € 13,95 excl. verzendkosten en van elk boek dat via de stichting wordt verkocht, doneert Hermien maar liefst € 2,50 aan de stichting!

EXTRA: Hermien signeert alle boeken die via de stichting worden verkocht en wanneer je de boeken aan iemand cadeau wilt geven voor een speciale gelegenheid, dan is het zelfs mogelijk om er een persoonlijke opmerking/boodschap aan toe te voegen!

Een unieke kans dus om deze Berner-boeken te kunnen kopen! U kunt uw bestelling aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar: onze stichting

Benno het Bernertje

Benno het Bernertje

Benno de boevenvanger

Benno de boevenvanger

Benno en de hondendieven

Benno en de hondendieven

Benno op vakantie

Benno op vakantie

Benno en Sjanske

Benno en Sjanske