Situatieschets

Ragnar is een jonge Entlebucher-puber, die als pup bij zijn huidige eigenares is gekomen. Samen wonen ze in de stad, waar Ragnar met veel prikkels in aanraking is gekomen. Bij de fokker op de boerderij heeft hij kennis kunnen maken met andere dieren (honden, katten, lama's en loopeenden).

Als de eigenares thuis komt is Ragnar erg enthousiast, druk en springerig. In zijn enthousiasme kan hij ook happen. De eigenares laat hem dan op commando zijn knuffel pakken, waarna het springen en happen gelijk stopt. Als de eigenares weg gaat blijft Ragnar rustig. Hij weet dat hij even alleen moet blijven zodra hij zijn waterbak in de gang krijgt en heeft geen probleem met alleen zijn. Wanneer er bezoek komt heeft Ragnar duidelijk tijd nodig om zich aan te passen. Hij blaft veel en moet daarom soms ook even naar de gang om te kalmeren. Daarna gaat het beter. Wanneer hij eenmaal is gewend aan het bezoek probeert hij het bezoek uit te nodigen om te spelen. Gaat het bezoek weer weg, dan blijft Ragnar rustig.

Met huishoudelijke apparaten heeft Ragnar over het algemeen geen moeite, maar de stofzuiger is een uitzondering. Die blijft spannend. Soms blaft Ragnar ook tegen de stofzuiger. Kartonnen dozen en dingen die flapperen vindt Ragnar eng. Als het aan Ragnar lag, zou hij de hele dag met zijn eigenares spelen. Het liefst daagt hij haar uit door speeltjes te brengen, of door met zijn poot tegen haar aan te tikken. In het spel is Ragnar onvermoeibaar. Hij houdt van touwen maar zijn absolute favoriet is de bal. Buiten apporteren kan hij als de beste. Zodra er een bal te voorschijn komt heeft hij geen oog meer voor zijn omgeving en gaat de hyperfocus aan. Zelfs andere honden ziet hij dan niet meer. Los laten op commando is voor Ragnar geen probleem. Ragnar kan ook prima alleen spelen met één van zijn speciale knuffels.

De omgang met andere honden is wisselend. Ragnar heeft zo zijn voorkeur en wil niet met elke hond spelen. Dit is ook situatie-afhankelijk. Op het strand wil hij bijvoorbeeld met bijna elke hond wel spelen, maar in het park zijn er soms teveel prikkels en heeft hij geen oog voor andere honden. Ragnar blaft weleens naar mensen maar valt nooit uit, hij vertoont eerder vluchtgedrag. Naar andere honden kan Ragnar wel eens uitvallen. Hij bijt bijvoorbeeld van zich af als een andere reu stoer doet. Soms gaat Ragnar als eerste in de 'aanval'. Het blijft dan bij grommen en zijn bek gebruiken, bijten doet hij niet.

Buiten heeft Ragnar voor alles aandacht. Hij is alert op mensen, auto's, scooters, fietsen en alles wat beweegt. Hierdoor raakt hij in de stadse omgeving waar hij nu woont snel overprikkeld. Alles wat flappert (vlaggen, marktkraampjes, etc.) zorgt voor een angstreactie bij Ragnar. Op het strand of in het bos is Ragnar gewoon een blije hond en speelt hij met stokken en ballen. Ook houdt hij ervan om de bal uit het water te halen. Ragnar kan goed zwemmen.

Ragnar kan niet met katten overweg. Hij wordt heel erg zenuwachtig van katten, vindt ze wel heel interessant maar durft niet in hun buurt te komen. Geluiden van een baby vind hij heel interessant. Kleine kinderen vindt Ragnar meestal te druk en onvoorspelbaar, die gaat hij liever uit de weg. Grote kinderen zijn geen probleem, die ziet hij als volwassenen. Ragnar blaft nooit naar kinderen.

Autorijden is voor Ragnar geen probleem. Ook lange ritten doet hij heel goed. Hij is nog nooit wagenziek geweest en kijkt vooral lekker uit het raam. Ragnar is naar school geweest en heeft daar een Puppy-cursus gevolgd, Beginners 1 & 2 en behendigheid.

Ragnar is wel een schrokop. Zijn vlees heeft hij in no time op. Brokken krijgt hij uit de snuffelmat maar heeft hij ook heel snel op. Ragnar heeft een neus voor eten, hij vindt altijd overal eten.

Identificatie en Registratie

Ragnar is gechipt en beschikt over een FCI-stamboom.

Reden van herplaatsing

Voor Ragnar wordt een nieuwe eigenaar gezocht, omdat hij het stadsleven niet goed aankan. Ragnar is erg angstig en vertoont vluchtgedrag. In de stadse omgeving zijn er teveel prikkels en is zijn hoofd binnen no-time vol. Omdat er te weinig gelegenheid is om zijn hoofd weer te kunnen legen, om de stress kwijt te raken, probeert hij dan weg te rennen. Hiervoor is begeleiding gezocht bij gedragstherapeut, welke heeft aangegeven dat Ragnar geen hond is voor het stadsleven en dat hij waarschijnlijk nooit helemaal op zijn gemak kan zijn in een drukke stad. Binnen de woonsituatie en mogelijkheden van de huidige eigenares lukt het niet om Ragnar de begeleiding te bieden die hij nodig heeft.

Profielschets nieuwe eigenaar

De nieuwe eigenaar woont bij voorkeur op een ruime plek in het buitengebied. Ervaring met honden, specifiek honden met angstgedrag, is een vereiste. Bij voorkeur plaatsen we Ragnar bij eigenaren die al ervaring hebben met het ras. Ragnar wordt niet geplaatst in een gezin met jonge kinderen, of bij mensen waar vaak jonge kinderen over de vloer komen. Voor Ragnar is het belangrijk dat zijn nieuwe omgeving rustig en controleerbaar is en dat zijn nieuwe eigenaren hem verder kunnen begeleiden in het omgaan met prikkels. 

Plaatsingsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder Ragnar zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenares bepaald. Daarbij zullen wij als stichting een adviserende rol uitoefenen. 

Heeft u interesse in Ragnar?

Heeft u op basis van bovenstaand verhaal interesse in Ragnar? En bent u er van overtuigd dat u hem verder kunt begeleiden in zijn groei naar een rustig en stabiel leven? Dan komen wij graag met u in contact en verzoeken wij u om het Reactieformulier Herplaatsing in te vullen, zo uitgebreid mogelijk aan te geven wat uw ervaring met Entlebuchers en met angstige honden is en wat u Ragnar allemaal kunt bieden. 

Entlebucher reu Ragnar (02-07-2021) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Ragnar (02-07-2021) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Ragnar (02-07-2021) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Ragnar (02-07-2021) is beschikbaar voor herplaatsing

Entlebucher reu Ragnar (02-07-2021) is beschikbaar voor herplaatsing

Koop een Benno-boek en steun onze stichting!

Speciaal voor alle Berner-liefhebbers vragen wij jullie aandacht voor een uniek aanbod: in overleg met schrijfster Hermien Stok mogen wij als stichting de boeken van Benno de Berner te koop aanbieden. De verkoopprijs per boek bedraagt € 13,95 excl. verzendkosten en van elk boek dat via de stichting wordt verkocht, doneert Hermien maar liefst € 2,50 aan de stichting!

EXTRA: Hermien signeert alle boeken die via de stichting worden verkocht en wanneer je de boeken aan iemand cadeau wilt geven voor een speciale gelegenheid, dan is het zelfs mogelijk om er een persoonlijke opmerking/boodschap aan toe te voegen!

Een unieke kans dus om deze Berner-boeken te kunnen kopen! U kunt uw bestelling aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar: onze stichting

Benno het Bernertje

Benno het Bernertje

Benno de boevenvanger

Benno de boevenvanger

Benno en de hondendieven

Benno en de hondendieven

Benno op vakantie

Benno op vakantie

Benno en Sjanske

Benno en Sjanske